АктуалноВсички новиниОтварят се вратите за онлайн търговията в Европейския съюз. Наистина!

От 1 юли тази година за европейските онлайн търговци пазарът се отваря. Този път наистина. Какво се променя?

Онлайн търговецът вече няма да е задължен да се регистрира данъчно във всяка страна, в която извършва продажби над определена сума. Той ще го прави само в една от тях по избор. Ще бъде данъчно задължен в нея, независимо от къде и за къде в Европейския съюз изпраща своите стоки. Тази промяна открива нови възможности – e-commerce, фулфилмънт и куриерски доставки в Европейски съюз за всеки български търговец.

Променя се и прагът за регистрация по ДДС. Вместо 35 000 евро за всяка една от държавите членки става 10 000 евро общо за продажбите в ЕС за календарната година. Самото ДДС продължава да се начислява според ставките в страната на получаване на стоките.

Ключът за облекченията е в новата абревиатура OSS. За да се възползва от процедурата, българският онлайн търговец ще трябва да се регистрира на т.нар. едно гише, или OSS.  Който избере другия път, ще трябва да се подготви за познатото дълго пътуване. Той включва регистрация във всяка държава и последващите административни и счетоводни утежнения.

На книга процедурата за регистрация по OSS в България би трябвало да е лесна. Подава се заявление в териториалната дирекция на НАП с електронен подпис. До 14 дни би трябвало да се получи отговор и се издава акт за регистрация. Единствената уловка е, че регистрацията ще важи от следващото тримесечие според данъчния календар.

Ако продажбата и доставката са само в рамките на България, регистрация по OSS не е необходима. Тогава се прилагат обичайните национални процедури и подаване на справка-декларация за съответния период. Както и досега, регистриранията и облагането на доставката продължават да са задължение на търговеца, независимо дали продава от свой сайт или ползва външна мултинационална платформа като Amazon или Ebay.

Ние от Карго Планет сме готови да съдействаме на всички онлайн търговци, които  искат да транспортират в рамките на ЕС. Разполагаме с необходимия логистичен опит. Можем да предложим и складове в различни държави. Както и цялостно обработване на стоките.

Успех в разрастването!

За нас

Спедиторска фирма Карго Планет ООД е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни товари и опасни товари. Извършваме спедиция по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване както и специфични решения за доставките и поддръжката на онлайн бизнеса - фулфилмънт.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За информационния ни бюлетин с новостите в логистиката и актуалните ни промоции

Cargo Planet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо

За нас

Фирмата е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни пратки и опасни товари по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване за клиентите за националната палетна дистрибуционна мрежа Pall-Ex.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За да получавате търговски предложения и бюлетин

Cargoplanet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо