Всички новиниБългария ↔ Скандинавия = транспорт с CargoPlanet – Част III

Отмина и тази Коледа … вълшебна и красива, а ние продължаваме да разбулваме интересни факти относно Скандинавия.

Земята на викингите изобилства от красиви природни забележителности, сред които са дантелените фиорди, контрастиращи с високите планински върхове, дългите бели нощи и килим от свежа зелена трева. Една от всичките скандинавски забележителни атракции, е и скулптурата на „Малката русалка”, на пристанищния бряг в Копенхаген.

Много митове и легенди се носят за скандинавските елфи, гномове и тролове – същества асоциирани с мощна магическа сила.

На тези земи са родени различни творци на изкуството: писателите Ханс Кристиян Андерсен, Астрид Линдгрен; ученият Андрес Целзий; художникът Едвард Мунк, музикалните групи ABBA, Ace of bace, Roxette и много други таланти.

А сега малко бизнес факти – като цяло скандинавските държави не са богати на природни ресурси, с изключение на Норвегия, около бреговете на която се добива петрол. Освен това страните не разполагат и с много обработваема земя, което сваля дела на земеделието в БВП и приходите от него до ниски нива. И все пак – какво прави тези държави толкова добре развити? Въпреки липсата на природни дадености, правителствата са приели „локомотивен тип“ икономика. Държавата подпомага и субсидира отрасли и фирми с водещо значение за икономиката на страната. Именно те дърпат стопанството и повишават благосъстоянието на страните – като редовни и големи данъкоплатци. Подпомаганите отрасли са с висока технологична насоченост, частните корпоративни структури, които имат интерес там получават финансиране, облекчено кредитиране и други преференции от държавата. Така се акумулират високи приходи, предимно валутни, защото стремежът е фирмите да са експортно ориентирани.

От Скандинавските страни Швеция е най-силният търговски партньор на България, а на второ място е Дания. Около 10 % от износа ни за Швеция е слънчоглед. Интересното е, че в скандинавската страна той не се използва за производство на олио, а предимно за храна за птици. Другите стоки, които България изнася за Швеция са от мебелната и текстилната индустрия. Българският внос от Швеция и Дания в основната си част се формира от медикаменти, арматури, меса, инсектициди и други химически продукти.

И повлияни от Коледните празници искаме да ви напомним, че най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Да вярваш или не в добрия старец е личен избор, наред с вярата в Бог и останалите невидими чудеса на света. И все пак този образ е въплъщение на добротворството и щедростта, а нима има нещо по-истинско от това. И не бива да забравяме мечтата и надеждата, че най-хубавото предстои.

Пожелаваме приказно посрещане на новата 2019-та! ☺

За нас

Спедиторска фирма Карго Планет ООД е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни товари и опасни товари. Извършваме спедиция по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване както и специфични решения за доставките и поддръжката на онлайн бизнеса - фулфилмънт.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За информационния ни бюлетин с новостите в логистиката и актуалните ни промоции

Cargo Planet 2023 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо

За нас

Фирмата е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни пратки и опасни товари по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване за клиентите за националната палетна дистрибуционна мрежа Pall-Ex.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За да получавате търговски предложения и бюлетин

Cargoplanet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо