АктуалноВсички новиниПрогнозни транспортни цени и тенденции за 2024 г.

Обобщената ни прогноза е на база промените в пътните такси, цената на горивата, липсата на шофьори и различните аспекти на пазарното предлагане.

2024 година ще се отличава със съществени промени в пътните такси в Европа.

От 01.01.2024 г. в Унгария  е увеличена пътната такса и разширен обхватът на пътищата, които се таксуват, като разликата за транзит през Унгария от България е около 50 EUR или 30%.

Същевременно през тази година се увеличава и данъкът върху въглеродните емисии с 50%.

Фериботните цени от началото на годината на фериботите от Италия до Гърция и от Испания до Италия са увеличени с около 10%.

Горивото има дял от около 30% в себестойността на транспорта. Една промяна от 20% в цената на горивото би се отразила с около 6% в общата цена на транспорта. Като се има предвид, че евентуалното увеличение ще е в рамките на цената, достигната в първо полугодие на 2023 г., то не би следвало да се отчита като промяна за 2024 г.

Липсата на шофьори продължава да е сериозен фактор. Непривлекателността на шофьорския труд се компенсира от години с увеличение заплащането труда на шофьорите.

Цената на пазара на транспорт силно се влияе от количеството товарни потоци. През втората половина на 2023 г. се наблюдава отчетлива тенденция на намаляване на товарите по износа от България, което силно изпреварва намалението по вноса. Това автоматично води до недостиг на товарен капацитет по вноса, намаление на цените по износа с около 30% и компенсиращо увеличение на цените по вноса с около 20%.

В обобщение се очаква следната корекция на цените през 2024 г.:

  • Пътните такси по вноса и по износа +7%
  • Горивата и по вноса и по износа без промяна
  • Труда и по вноса и по износа +1.5%
  • Пазарни изменения по вноса +10%, а по износа -20%

Общо промяна по вноса +18,5% и по износа -11,5%

Очакваната средна промяна през 2024 г. на цените на внос + износ на база на горния анализ е +7,5%.

Надяваме се, че сме били полезни с този анализ, а за повече информация можете да ни потърсите на  sales@cargoplanet.eu.

За нас

Спедиторска фирма Карго Планет ООД е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни товари и опасни товари. Извършваме спедиция по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване както и специфични решения за доставките и поддръжката на онлайн бизнеса - фулфилмънт.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За информационния ни бюлетин с новостите в логистиката и актуалните ни промоции

Cargo Planet 2023 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо

За нас

Фирмата е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни пратки и опасни товари по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване за клиентите за националната палетна дистрибуционна мрежа Pall-Ex.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За да получавате търговски предложения и бюлетин

Cargoplanet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо