Всички новиниМесец на Чехия в CargoPlanet и „бялото злато“

В месеца на Чехия с Карго планет ще ви разкажем за най-голямото находище в Европа на „бяло злато“. Не е това, което си мислите, а става въпрос за литият, който придоби огромно значение през последните години.

Град Циновец (Cínovec) се намира съвсем близо до границата с Германия. Има много мини и в района се копае руда още от XIII век. От 1940 година се добиват волфрам и калай. Оказа се, че около 3 до 5 процента от световните запаси на литий се намира там. Цените на тази суровина към момента са високи и добивът е изключително изгоден за Чехия.

Литият се използва и при производството на батерии – а енергийният преход и електромобилността трудно биха били възможни без литий. Чехия се надява сама да произвежда батериите в бъдеща гигафабрика.

Според енергийната компания ЧЕЗ процесът на одобрение за добив на литий трябва да започне в края на 2023 година. Изглежда обаче, че компанията не се съмнява в изхода на процедурата: тя вече е закупила земя за завод за преработка на литий за един милиард чешки крони, което е около 40,8 милиона евро.

Местните власти подкрепят добива на литий, стига той да се извършва по възможно най-екологичния начин.

Ние от CargoPlanet транспортираме различни видове опасни товари, като разполагаме с нужното оборудване.  За запитвания за превоз на АДР товари можете да се обадите на колегите от Търговския отдел в CargoPlanet. Те са  на разположение и с удоволствие ще ви съдействат.

Относно стоките по АДР – в практиката това означава, че при заявяване на превоз на литиеви батерии или оборудване, съдържащо клетки и батерии, товародателят или изпращачът трябва първо да предупреди своя логистичен партньор. След това да предостави копие на резюмето от изпитванията или линк към документа.

За повече информация за транспорт по релация Чехия – можете да се свържете с нас и на: sales@cargoplanet.eu.

За нас

Спедиторска фирма Карго Планет ООД е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни товари и опасни товари. Извършваме спедиция по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване както и специфични решения за доставките и поддръжката на онлайн бизнеса - фулфилмънт.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За информационния ни бюлетин с новостите в логистиката и актуалните ни промоции

Cargo Planet 2023 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо

За нас

Фирмата е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни пратки и опасни товари по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване за клиентите за националната палетна дистрибуционна мрежа Pall-Ex.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За да получавате търговски предложения и бюлетин

Cargoplanet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо