Всички новиниМесец март – посветен на България – Изберете българското

А сега малко интересни факти за първо-мартенския празник.

В народната представа на българите Баба Марта е жена. Тя е с променлив характер и затова и времето през месеца е променливо. Когато Баба Марта е ядосана времето е студено, а когато се смее – топло и ласкаво.

Българската Мартеница, известна също като мартинка, марта, мартичка, гадалушка, кичилка, е обредна украса от усукани конци, които се слагат на 1 март за здраве.

Едно време мартениците са се правили в деня преди първи март. Тогава са се оставяли да преспят една нощ под трендафил, защото според вярванията, трендафилът има силата да изгонва всички вредни сили и да предава мощта на мартеницата.

Мартеницата се поставя на дястната ръка. В българския фолклор има един фразеологизъм, че това е „правата“ ръка. Човек с дясната си ръка се кръсти, на дясно се води хорото… И все пак, има и традиция за неженените хора тя да се слага от лявата страна, а за женените – на дясната.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може да се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.

От края на юни през 2017, когато стартирахме с Pall-ex, сме увеличили доставките на територията на България многократно.

В първата седмица са били едва 10.

Наградата /красиво пролетно цвете/ ще е за най-много споделяния на мартенския ни клип – следете Facebook страницата на CargoPlanet, където ще го качим! 🙂

Честита Баба Марта! Пожелаваме ви здраве и късмет! 🙂

За нас

Спедиторска фирма Карго Планет ООД е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни товари и опасни товари. Извършваме спедиция по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване както и специфични решения за доставките и поддръжката на онлайн бизнеса - фулфилмънт.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За информационния ни бюлетин с новостите в логистиката и актуалните ни промоции

Cargo Planet 2023 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо

За нас

Фирмата е изцяло българска и специализира в пълния спектър услуги от транспортно-логистичната индустрия: сухопътен транспорт на групажни пратки, превоз на частични и цели товари; включително транспорт на извънгабаритни пратки и опасни товари по дестинации из цяла Европа и България. В допълнение компанията предлага пълно складово обслужване за клиентите за националната палетна дистрибуционна мрежа Pall-Ex.
https://cargoplanet.eu/wp-content/uploads/2020/09/Asset-3.png

Абонирайте се

За да получавате търговски предложения и бюлетин

Cargoplanet 2021 © Всички права запазени. Уебсайт от Студио Кипо